• D 05/07/2021
    Datum van oplevering

Opdracht Amsterdam 78 woningen

Nelec heeft opdracht gekregen voor renovatie project het Veem in Amsterdam. De oude Golmar intercom wordt vervangen door mooie nieuwe BTicino videofoons.

Het Veem ligt aan het IJ, tussen het oude havengebied en de moderne westelijke havens, op anderhalve kilometer van het Centraal Station.

Tegenwoordig:kunstenaarscollectief en werkgebouw
Het Veem biedt werkruimte aan ondernemers die het ideële en het zakelijke willen combineren. De gebruikers van Het Veem zijn kleine bedrijven en kunstenaars.
Zij gaan hun eigen weg, maar de verscheidenheid aan bedrijvigheden leidt vaak tot wederzijdse dienstverlening en betrokkenheid.

Bouwjaar 1898
Met de komst van het Noordzeekanaal in 1876 kwam er een directe verbinding tussen de Noordzee en de stad. De handel beleefde rond deze tijd hoogtijdagen. Aan het einde van de 19e eeuw werd het Veem gebouwd als pakhuis voor luxe goederen uit de Nederlandse koloniën. Koffie, thee, tabak en cacao werden hier als stukgoed overgeslagen.

Het hoofdgebouw in gele baksteen was er het eerst. Het werd Oranje Nassau Veem genoemd, omdat het in het kroningsjaar van Wilhelmina in 1898 werd opgeleverd. Later werd het aan de westzijde uitgebreid met een iets kleiner kopgebouw.

Gezamenlijk belang
Een Veem is een eigendomsconstructie waarbij arbeiders een gezamenlijk belang in een pakhuis hebben. Op deze manier waren zij zelf verantwoordelijk voor het opslaan en afleveren van goederen, en waren ze niet afhankelijk van een handelsonderneming. Vemen werden vaak vernoemd naar de soort of kleur hoed die de arbeiders van een bepaald veem droegen, zoals het Purperhoedenveem en het Klapmutsenveem.

Gekraakt in 1981
Na jaren van leegstand werd het gebouw in 1981 gekraakt met als doel het creëren van betaalbare en mooie werkruimtes. In gestage fasen werd de 10.000 m2 van Het Veem door de vereniging, waarvan alle gebruikers lid zijn, omgevormd tot ongeveer 70 grote en kleine ruimtes. De laatste fase van de verbouwing vond plaats in 1997.

Foeke Kuipers architect van het Veem
Foeke Kuipers (‘t Meer, 30 augustus 1871 – Huizen, 17 december 1954) Nederlands architect. Foeke Kuipers was een zoon van een Friese timmerman-aannemer die zich aan het einde van de jaren 1870 in Amsterdam vestigde. Kuipers ontving zijn bouwkundige opleiding bij Prof. J.F. Klinkhamer en H.P. Berlage aan de Quellinusschool in Amsterdam. Hij behaalde aldaar ook de zilveren medaille, de hoogste onderscheiding van de school. Zijn oudere broers Tjeerd Kuipers en Roelof Kuipers waren eveneens architect.

Er zit gedeeltelijk Cat-5 kabel in het gebouw. Onze technicus Erik gaat samen met de installateur deze week ter plekke kijken zodat hij het schema op maat kan maken. De installateur wil half augustus de installatie gaan aanleggen.

Disclaimer

Nelec is een concurrent van Golmar en heeft geen enkele relatie met Golmar. Alle merken, logo’s, productnamen en -afbeeldingen van Golmar worden slechts gebruikt in vergelijking met de producten die Nelec verhandelt.

  • Gebruiksaanwijzingen

    • Gebruiksaanwijzing voor de BTicino M-50b videofoon

      Dit is de BTicino gebruiksaanwijzing voor de bewoner. Er staat in wat de mogelijkheden zijn van de M-50b videofoon en hoe je bijvoorbeeld de ringtone instelt. De gebruiksaanwijzing wordt bij de videofoon geleverd en kan gratis nabesteld worden – bij courante artikelen.

    • Gebruiksaanwijzing voor de BTicino M-50W videofoon

      Dit is de BTicino gebruiksaanwijzing voor de bewoner. Er staat in wat de mogelijkheden zijn van de M-50W videofoon en hoe je bijvoorbeeld de ringtone instelt. De gebruiksaanwijzing wordt bij de videofoon geleverd en kan gratis nabesteld worden – bij courante artikelen.

    • Gebruiksaanwijzing voor het Serie 140V deurstation

      Dit is de BTicino gebruiksaanwijzing voor de bewoner. Er staat in hoe het Serie 140 deurstation werkt.

  • Installatiewijzers

    • Installatiewijzer tweedraads systeem video

      Uitleg systeem BTicino video, deurstations, stijgers, afstanden, videofoons, componenten, meerdere toestellen tegelijk.

    • Installatiewijzer VV

      De Nelec installatiewijzer voor de BTicino VV Videoverdeler voor vier videofoons of om vier stijgers door te lussen.

    • Installatiewijzer SUI

      De Nelec installatiewijzer voor de BTicino SUI Systeem Uitbreidings Interface. Ieder systeemvak van een tweedraads systeem moet aan alle systeemeisen voldoen en als het vol zit, moet er een systeemvak aan de installatie toegevoegd worden met de SUI. De SUI zit als een videofoon in het oude systeemvak en vormt als het ware een buitenpost in een nieuw systeemvak. In het nieuwe systeemvak gelden de maximale afstanden met de SUI als buitenpost. De SUI kan dus ook dienen als een soort versterker om grote afstanden te overbruggen. Als de SUI MOD=5 heeft, geeft de SUI aan de videofoons in het nieuwe systeemvak een ander digitaal adres. Hiermee kan de een installatie maken met maximaal 3900 videofoons.

      Iedere SUI moet een unieke M-waarde krijgen tussen 1 en 39. De SUI krijgt MOD=0 of MOD=5.

    • Installatiewijzer Serie 140V deurstation

      De Nelec installatiewijzer voor het Serie 140V video deurstation met keypad.

    • Installatiewijzer M-50b videofoon

      De Nelec installatiewijzer voor de BTicino videofoon M-50b Classe 100 basic color (Classe 100V16B).

    • Installatiewijzer M-50W videofoon

      De Nelec installatiewijzer voor de BTicino videofoon M-50W Classe 100 Wi-Fi color (Classe 100X16E).

    • Installatiewijzer DZ-Rel

      De Nelec installatiewijzer voor het BTicino DZ-Rel, het deuropen Normally Opened (NO) relais voor de BTicino 12Vdc uitgang van het deurstation.

    • Installatiewijzer E-65 voeding

      De Nelec installatiewijzer voor de BTicino E-65 hulpvoeding. De E-65 is een hulpvoeding voor buitenposten en videofoons. Bij de meeste buitenposten en videofoons moet je een jumper wijzigen als er een hulpvoeding is. De E-65 heeft alleen een uitgang 1-2 (geen BUS) en levert 600 mA.

    • Installatiewijzer E-67 voeding

      De Nelec installatiewijzer voor de BTicino E-67 video systeemvoeding met ingebouwde AV. De E-67 is de nieuwe standaard systeemvoeding van het tweedraads systeem en levert 1200 mA. De E-67 heeft een ingebouwde Audio/Video Adaptor. De E-67 heeft een BUS uitgangen voor buitenpost en stijgers en een voedingsuitgang 1-2 met 28,5 Vdc. Haal voor een reset de spanning eraf en wacht zeker 90 seconden.

      Mogelijkheden aansluiten buitenposten en stijgers op de E-67:
      of een buitenpost en een stijger
      of twee buitenposten en een stijger
      of een buitenpost en twee stijgers.

    • Installatiewijzer KNOOP

      De Nelec installatiewijzer voor de BTicino KNOOP. De KNOOP zet het videosignaal op de tweedraads bus en is alleen nodig voor installaties met beeld. De KNOOP krijgt een voeding E-63 of E-67, die maximaal 2 meter verwijderd mag zijn. De KNOOP heeft aansluitingen voor maximaal vier video buitenposten en vier stijgers. Voor installaties met maximaal acht stijgers is de KNOOP8 een alternatief. Gebruik voor installaties met een of twee stijgers de E-67. Je kan ook aftakken naar stijgers net de VV videoverdeler.

  • Afmetingen